טיפולי חניכיים
מחלות חניכיים בדרגות חומרה שונות שכיחות באוכלוסיה. איתור וטיפול מוקדם במחלות חניכיים תורם הן לבריאות הפה והן לבריאות הכללית. כך למשל, מחקרים ענפים בתחום הפריודונטיה מציגים קשר בין מחלות חניכיים לבין מחלות מערכתיות נפוצות, וביניהן סוכרת ומחלות לב.
ישנן מחלות חניכיים שונות וקשת רחבה של טיפולים. החל מהדרכה לצחצוח שינים, טיפולים לא ניתוחיים ושימוש בתרופות ועד לטיפולים כירורגים, הכול בהתאם לחומרת המחלה ובהתאמה אישית למטופל.
מחלות חניכיים נפוצות:
"ג'ינג'יביטיס" / דלקת חניכיים: נפיצותה היא מעל 90% מהאוכלוסייה. מתאפיינת בחניכיים אדומות ונפוחות אשר מדממות בצחצוח או אפילו ספונטנית, לעיתים רחוקות תתלווה תלונה של כאב. הגורם הוא מצבורי חיידקים בין החניכיים לשן. צחצוח נכון וניקוי יסודי ומעקב מתמשך יכול להחזיר את המצב לקדמותו ולהשגת חניכיים בריאות.
פריודונטיטיס כרונית: שלא כמו בדלקת חניכיים, מצב זה פוגע בתאחיזת השן. היווצרות כיסים פריודנטלים, ספיגת עצם, יתכנו גם דימום ו/או הפרשה מכיס החניכיים, ניידות שיניים, אודם ונפיחות.
הטיפול מכוון לעצירת אובדן תאחיזת השן, העלמת סימני הדלקת ומניעת חזרתה. במקרים מסוימים ניתן לשחזר את מערכת התאחיזה של השן. לרוב ניתן לטפל באופן לא כירורגי ושימוש בתרופות. לעיתים יש צורך בטיפול כירורגי, בהתאם למקרה הספציפי: ניקוי השורש בשיטת "הראיה הישירה", צמצום כיסים פריודנטלים, ולשחזר את מערכת התאחיזה של השן.
פריודונטיטיס אגרסיבית: מאופיינת באובדן מהיר של עצם ותאחיזה, בחומרה שאינה תואמת לגיל המטופל. במקרים אלו מומלץ לבצע הערכה פריודנטלית לבני המשפחה, שכן למחלה רכיב תורשתי\גנטי.
גורמי סיכון למחלות חניכיים הינם עישון, מחלות סיסטמיות כגון סוכרת, גנטיקה, שימוש בתרופות בעלות השפעה על מצב החניכיים, ריבוי חיידקים ספציפיים בסביבות כיס החניכיים, ומצבי דחק נפשי.
תחזוקה פריודונטאלית הינה השלב הטיפולי הבא לאחר טיפול חניכיים ואמור להמשך לכל אורך חיי המשנן. יש לזכור שמתרפאים אשר סבלו בעבר ממחלת חניכיים נמצאים בסיכון גבוה לחזור ולפתח מחלת חניכיים. מטרת הטיפול התחזוקתי: הקטנת ההסתברות להישנות מחלת חניכיים במתרפאים שטופלו בעבר בעקבות דלקת חניכיים או פריודונטיטיס, הקטנת הסיכון לאובדן שיניים, הגדלת ההסתברות לאיתור מוקדם של מחלות או נגעים אחרים בחלל הפה וטיפול בהתאם.
מחלת חניכיים עלולה לגרום למחלות אחרות
איתור מוקדם של מחלות חניכיים וטיפול בהן עשויים למנוע מחלות אחרות או לחלופין לשפר את מצבם של חולים במחלות כמו סוכרת ולב. שכן, מחלות חניכיים הן גורם סיכון להרבה מחלות סיסטמיות.
מחלת חניכיים ומחלות לב
במהלך השנים החוקרים מצאו קשר בין דלקות חניכיים ומחלות לב. חולים שלוקים בדלקות חניכיים כרוניות הם בסיכון גבוה יותר לחלות במחלות לב והתקפי לב.
מחלת חניכיים ולידה מוקדמת
מחקרים מראים כי יש קשר בין דלקות חניכיים ללידה מוקדמת או לידה במשקל נמוך.
לפי אותם מחקרים עולה כי נשים שטיפלו בזמן בדלקת חניכיים הקטינו את הסיכון ללדת בטרם עת.
מחלת חניכיים וסוכרת
קשרי הגומלין בין הסוכרת למחלת החניכיים הינם דו סטריים. סוכרת לא מאוזנת מגדילה את שכיחות המחלה הפריודנטאלית וחומרתה בייחוד אצל מעשנים. מחקרים מראים שלחולה סוכרתי סיכוי גדול יותר לחלות במחלה פרידונטאלית מתקדמת ולאבד שיניים עקב כך. מחקרים מראים שטיפול במחלת חניכיים הפחית במידה ניכרת את רמות הסוכר בדמם של חולי סוכרת.
בנוסף נמצא קשר בין מחלת חניכיים ואלצהיימר, דלקת פרקים וזיהומים בדרכי נשימה.